Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jan K/ Roland Bakgrundsbild/ äldre

FÖRENINGENS HISTORIA


År 1937 bildade några framsynta entusiaster i polisleden den nu snart 70-åriga sektionen inom SPIF. Sektionen var under dom första 20 åren inhyrda i olika båthus runt om i Stockholmstrakten.

 

I mitten av 1940-talet blev sektionen inhyrd i Stockholm Roddförenings båthus på Djurgården och började expandera både till antalet medlemmar som till antalet inköpta båtar. Både inriggare och utriggare införskaffades under den tiden. Bland annat en singelsculler för sektionens första SM-vinnare Tage Lager.

 

Hösten 1952 kunde sektionen flytta sina båtar till eget båthus. Båthuset i Kristinebergsparken nedanför Tranebergsbron och på baksidan av Levertinsgatan byggdes av sektionens medlemmar under ledning av en ”Byggkommitté” i vilken ingick den riksbekante Elof Rörvall. Vid invigningen döptes också sex nya båtar. En ny epok i sektionens historia var ett faktum.

 

Elitroddare bekräftade utvecklingen under åren efter det att båthuset blev färdigt. Det erövrades många DM och SM tecken. Till OS 1956 i Melbourne kvalificerade sig två av sektionens medlemmar i åttan.

 

Ungdomsrodd blev det också fart på och under 50-och 60-talen tränade mer än 200 ungdomar under en säsong. Tyvärr minskade däremot intresset hos de polisanställda. I början på 70-talet hittade Lida och Jan Knejp till båthuset och efter en kort karriär som aktiva roddare började de träna andra. Med sina roddkunskaper från dåvarande Tjeckoslovakien bidrog de till att sektionen blev en av de bästa i Sverige i mitten på 80-talet både som ungdoms- och elitroddklubb.

 

Fram till millenniumskiftet erövrades otaliga JSM, SM och NM tecken. Sektionens medlemmar representerade Sverige på ett flertal VM och OS med två bronsmedaljer som de största framgångarna. I skrivande stund innehavs den enda svenska segern i världscupen i modern tid av två av sektionens kanske framgångsrikaste damer: Kristina Knejp-Christensson och Monika Knejp.

 

Vid SM 2005 blev vi tredje bästa klubb och ambitionen är att fortsätta vara bland de bästa under kommande år.

Uppdaterad: 05 OKT 2016 01:26

 Find us on facebook

 

 Wessling kommunikation logga

 

 

Postadress:
Stockholmspolisens IF RF - Rodd
Monika Knejp, Hjälmvägen 9, lgh 1203
14174 Segeltorp

Besöksadress:
Kungsholms strandstig 502 Tranebergsparken
11226 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0703530981
E-post: This is a mailto link

Se all info